'Hogere lonen leiden tot hogere productiviteit'

'Hogere lonen leiden tot hogere productiviteit'

Artikel Thijs Knaap, hoofdeconoom APG: "Er is in Nederland steeds meer steun voor loonsverhogingen. Vanwege recente inzichten is de angst dat hogere lonen leiden tot een hogere werkloosheid aan het verdwijnen."

Artikel Thijs Knaap, hoofdeconoom APG

Het bruto uurloon steeg vorig jaar met gemiddeld 7 procent. Dat is de grootste stijging sinds 1978, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En ruim 1 procent meer dan de cao-lonen, die met 5,9 procent stegen.

Dat laatste is overigens niet bijzonder, in tijden van arbeidsmarktkrapte wordt vaker afgeweken van de cao-lonen. Werkgevers hopen met een extra plusje op het salaris medewerkers aan te trekken en tevreden te houden. Maar werkt dat ook zo? En leidt meer tevredenheid over het loon tot een hogere productiviteit?

Er is een correlatie

“De economische theorie zegt dat bij een arbeidsmarkt met vrije keuze lonen gelijk moeten zijn aan marginale productiviteit (het aantal producten dat door één extra arbeidskracht wordt geproduceerd, red.). Betaal je dat als werkgever niet, dan gaan mensen op zoek naar een andere baan”, aldus Knaap.

Maar het is volgens hem wel een heel simpel model. “Immers, je gaat ervan uit dat mensen een vaste productiviteit hebben en dat omzetten in geld. Het is dan ook zeker niet het enige model. Het kan namelijk ook omgekeerd werken. Niet: harder werken en dan meer loon, maar juist dat mensen meer loon krijgen en daardoor harder gaan werken.” Knaap verwijst hierbij naar de ‘efficiency wage theory’ van Stiglitz en Shapiro uit 1984. “Die theorie maakt duidelijk dat als je de imperfecties van de mens en de arbeidsmarkt meeneemt en iets meer betaalt dan zou moeten, dit handig kan zijn. Dan doen mensen misschien meer hun best, ook als je niet kijkt. Dan zijn ze meer gemotiveerd. En dan willen mensen hun baan behouden.”

Lees verder >>