Concurrentie om personeel jaagt werkgevers op kosten

Concurrentie om personeel jaagt werkgevers op kosten

Werkgevers worden geconfronteerd met toenemende concurrentie om personeel aan te trekken en te behouden, wat leidt tot een scala aan strategieën. Financiële prikkels zoals aanbrengpremies en hogere salarissen worden veel gebruikt, maar ook aandacht voor werknemers en verbetering van de werk-privé-balans zijn belangrijke middelen. 

Ondanks de afname van arbeidsmarktkrapte blijven vacatures het aanbod van werkzoekenden overstijgen, vooral in techniek, productie en ICT op mbo-niveau. 

Werkdruk neemt toe door personeelstekorten, wat kan leiden tot verzuim en kwaliteitsproblemen in de productie of dienstverlening. Werkgevers erkennen de noodzaak om competitief te blijven en bieden niet alleen hogere salarissen, maar ook extra secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. 

Desondanks ervaren ze concurrentie van andere werkgevers die betere lonen en voorwaarden bieden. AWVN adviseert werkgevers om zich te richten op behoud van personeel, anders organiseren van werk en innovatie en automatisering om minder last te hebben van personeelstekorten.

Lees het volledige artikel op de website van AWVN.nl >>