Vacatures in HR

Komst van de AI act zet gebruik AI in HR op scherp

Bron: Flexmarkt - 23 oktober 2023

Met welke regelgeving gaan werkgevers met betrekking tot AI in systemen en softwaretools te maken krijgen? Een voorzet van ICT-jurist Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in technologierecht. Hij is keynotespreker op het jaarlijkse FleXevent over wet- en regelgeving op donderdag 7 december in Utrecht.

Iedereen binnen HR zal te maken krijgen met regelgeving met betrekking tot AI in systemen en softwaretools, zoals HR- en recruitmentsystemen die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken voor taken zoals het beoordelen van cv's of het schrijven van vacatureteksten. De Europese Unie heeft de "AI Act" ontwikkeld om de transparantie, traceerbaarheid, en non-discriminatie in AI-systemen te vergroten. Deze regelgeving wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond en zal binnen twee jaar in Nederland van kracht zijn.

De AI Act is de eerste wereldwijde poging om AI te reguleren en is bedoeld om mensen te beschermen tegen mogelijke risico's en discriminatie door AI-systemen. Deze systemen kunnen onbedoelde vooroordelen bevatten, wat leidt tot situaties waarin mensen worden benadeeld. Het toezicht op de naleving van de AI Act zal vergelijkbaar zijn met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), met toezicht achteraf door een toezichtinstantie.

Werkgevers worden aangemoedigd om de software die ze gebruiken zorgvuldig te controleren en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de voorschriften. Klanten zullen waarschijnlijk eisen dat AI-gebruik wordt gemeld en dat bewijs van naleving beschikbaar is. Arnoud Engelfriet, een gespecialiseerde ICT-jurist, benadrukt het belang van transparantie en zorgvuldigheid bij het gebruik van AI in de werving en selectie van personeel.

Engelfriet's keynote op het FleXevent op 7 december zal zich richten op de opkomst van AI in werving, selectie, screening en personeelsontwikkeling, met speciale aandacht voor de uitdagingen en veranderingen die AI met zich meebrengt voor de flexbranche. Hij benadrukt dat werkgevers zich moeten voorbereiden op de komst van de AI Act en moeten begrijpen hoe AI hun organisaties zal beïnvloeden.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.