Vacatures in HR

Hoe kun je je cognitieve vooringenomenheid bedwingen?

Bron: ControllersMagazine - 09 maart 2023
In dit artikel van Controllers Magazine  komt Leen Paape aan het woord, professor Corporate Governance en voorzitter van de Nyenrode Corporate Governance Insitute, en een van de zes sprekers tijdens de collegereeks Risk en Compliance. Het beschrijft hoe cognitieve vooringenomenheid (bias) een grote rol speelt in de financiële wereld en hoe dit kan leiden tot slechte beslissingen en fouten. Auteur en hoogleraar Ed Paape benadrukt dat het belangrijk is om deze bias te erkennen en te bedwingen om betere financiële beslissingen te kunnen nemen.

Paape legt uit dat cognitieve vooringenomenheid kan optreden als gevolg van onze eigen overtuigingen, ervaringen en emoties. Het kan leiden tot tunnelvisie en ervoor zorgen dat we niet objectief naar feiten en cijfers kijken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer we vasthouden aan een bepaalde strategie of ons laten beïnvloeden door groepsdenken.

Om cognitieve vooringenomenheid te bedwingen, adviseert Paape om regelmatig kritisch te kijken naar onze eigen beslissingen en aannames. Het is belangrijk om te erkennen dat we niet altijd objectief zijn en om open te staan voor andere perspectieven. Het kan ook helpen om diverse teams samen te stellen en om te investeren in training en opleiding op het gebied van bias.

Tot slot benadrukt Paape dat het bedwingen van cognitieve vooringenomenheid niet alleen leidt tot betere financiële beslissingen, maar ook tot een meer inclusieve en diverse financiële sector.

Ga naar het volledige artikel op ControllersMagazine:
https://cmweb.nl/2023/03/paape-aan-adres-financials-bedwing-cognitieve-vooringenomenheid/ 

 

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.