vergrootglas
Vacatures in HR

Hoe HR de uitdagingen van agile werken kan tackelen

Bron: PwC - 08 september 2018

Technologie en verstedelijking zijn twee van de vijf megatrends die PwC heeft geïdentificeerd die van invloed zijn op organisaties. Deze megatrends bieden kansen, maar alleen voor organisaties die zich snel kunnen aanpassen en gemakkelijk kunnen reageren op veranderingen in de markt. Een agile manier van werken kan hierbij de uitkomst zijn. Agile werken staat voor snel(ler) en beter inspelen op veranderende prioriteiten, verhoogde teamproductiviteit, transparantie, en klantgerichter werken. Echter, organisaties vinden het nog een uitdaging om hun manier van werken te veranderen. HR-professionals kunnen een cruciale rol spelen in het begeleiden van deze transformatie. Hieronder worden een aantal pijnpunten en mogelijke oplossingen uitgelicht.

Door Jessica Molina - People transformation specialist PwC

Mensen aan boord krijgen

Het eerste aspect dat agile uitdagend kan maken is de mensen aan boord krijgen; een belangrijk onderdeel van transformaties. Vaak leidt de introductie van verandering tot een vorm van weerstand. Redenen voor dit gedrag zijn onder meer het gevoel van verlies van controle, overmatige onzekerheid, of angst voor meer werk. Weerstand wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken dat de implementatie van de veranderingen faalt. Om de weerstand te beperken kunnen organisaties verschillende stappen nemen, zoals de betreffende mensen eigenaarschap geven, het proces en de bijbehorende stappen duidelijk communiceren, en investeren in de juiste training. Daarnaast is het bij het implementeren van agile belangrijk om stil te staan bij de organisatiecultuur. Agile ondersteunt een transparante, innovatieve, relatie- en resultaatgerichte manier van werken. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de juiste organisatiecultuur aanwezig is om het succes van het initiatief te maximaliseren. Leiders die betrokken zijn bij hun team kunnen waarde toevoegen door de medewerkers te coachen en in hun kracht te zetten. Verder kan HR op vele manieren een belangrijke rol spelen, door bijvoorbeeld agile werken in performance management een plaats te geven. HR kan een feedback cultuur bevorderen, helpen om duidelijke KPI’s op te stellen en naast individuele prestaties ook teamprestaties  belonen.

De flexibiliteit/zekerheid balans

De flexibiliteit/zekerheid balans kan een tweede uitdaging zijn voor een agile transformatie. Dit komt doordat de belangen van organisaties en werknemers hier kunnen verschillen. Organisaties willen zich snel aanpassen aan veranderende marktbehoeften en klanteneisen, wat betekent dat ze een flexibel personeelsbestand willen. Ondanks dat sommige werknemers de vrijheid van flexibiliteit waarderen, hebben veel anderen behoefte aan zekerheid. Maslow's hiërarchie van behoeften identificeert veiligheidsbehoeften, zoals huisvesting en werk, als een van de fundamentele menselijke behoeften. Volgens deze theorie moet aan deze fundamentele behoeften worden voldaan, voordat andere behoeften kunnen worden nagestreefd, zoals flexibiliteit in werk. Dit wijst erop dat flexibiliteit pas op prijs wordt gesteld als men zekerheid voelt over huisvesting en werk.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp