Vacatures in HR

Het werkend perspectief van robotica

Bron: Tijdschrift Filosofie - 14 mei 2021

Inleiding De term ‘robot’ bestaat al honderd jaar en komt van het Tsjechische woord ‘robota’. Dat betekent zoiets als werk dat wordt gedaan door een lijfeigene of slaaf. Als het gaat om de relatie tot arbeid, geeft deze geschiedenis direct een associatie met de huidige discussie: is de robot de slaaf en dienaar van de mens, of maakt de robot uiteindelijk de mens aan zich ondergeschikt?

In deze bijdrage wordt het werkend perspectief van robotica en robotisering nagegaan. Het vertrekpunt is de Eerste Wet van Kranzberg (zie Sacasas, 2011): technologie is niet goed of slecht, maar zeker niet neutraal. Technologie is inherent ambivalent. Met een hamer kun je een huis bouwen of iemand de hersens inslaan. Technologie kan dus zowel een ‘blessing in device’ zijn als een ‘devil in device’ (Wilthagen en Schoots, 2019). Tot op heden hebben we als mens nog steeds een groot aandeel in de wijze waarop technologie uitpakt.

Daarbij moet worden aangetekend dat de trend is dat technologie steeds meer autonoom kan functioneren en kan leren (‘machine-learning’). Robots, softbots, chatbots en allerlei vormen van artificiële intelligentie zijn onder ons, zichtbaar, onvermijdelijk, maar heel vaak ook onzichtbaar en onherkenbaar in de ‘black boxes’ van algoritmes en computerprogramma’s. Daarom wordt wel gesproken van de ontwikkeling naar de ‘robotsamenleving’ (van Est en Kool, 2015).

Het is daarbij cruciaal dat we een maatstaf hebben voor de impact die robotisering op arbeid heeft. Die ‘benchmark’ kan niet anders zijn gelegen dan in menselijke waarden. Die menselijke waarden zijn benoemd in de filosofie (filosofie van de arbeid, sociale filosofie) en in verdragen, verklaringen en (grond)wetten. Het gaat om het op één lijn brengen van menselijke waarden met ‘niet-menselijke technologie’. Daarvoor wordt de term ‘value alignment’ gebruikt. 

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956