Vacatures in HR

Effectief leiderschap tijdens en na COVID-19

Bron: Prof. dr. Aukje Nauta over COVID-19, Verbond van Verzekeraars - 08 april 2021

Ze is enigszins verbaasd dat het coronajaar 2020 niet tot meer burn-outs heeft geleid. “Ik had het erger verwacht, maar kennelijk voelen we ons (gemiddeld) even goed als een jaar geleden.” COVID-19 dwingt ons om het nog even vol te houden en organisatiepsycholoog Aukje Nauta weet hoe. “We moeten creatiever worden.”

Aukje Nauta is van vele markten thuis. Ze doet onderzoek, geeft lezingen, begeleidt strategische sessies van managementteams, is hoogleraar en ze schrijft boeken. Over een paar maanden verschijnt bij Maven Publishing haar nieuwe boek Nooit meer doen alsof. Hoe schaamte je de weg wijst naar de leukste versie van jezelf. “Ik behandel dat thema met opzet, om te adresseren dat veel goede gesprekken nu niet tot stand komen, omdat we niet onze ware ik durven te laten zien. We schamen ons voor onze tekortkomingen en als we die schaamte wat meer delen en etaleren, komt dat onze gesprekken ten goede.”

Coronamoe
De woorden ‘een goed gesprek’ zullen vaker vallen tijdens het interview, dat noodgedwongen telefonisch plaatsvindt. Nauta lacht hoorbaar als het woord coronamoe valt. “Daar hebben we allemaal last van, maar coronamoeheid is echt iets anders dan er letterlijk ziek van zijn. Er zit een wereld van verschil tussen het niet leuk vinden of er aan onderdoor gaan. Het feit dat er nu niet meer burn-outs zijn dan een jaar geleden, bewijst dat we veel veerkrachtiger zijn dan we vooraf hadden gedacht.”
Samen met een groep onderzoekers en psychologen, waaronder Arnold Bakker, heeft Nauta een pleidooi gehouden voor nieuw leiderschap. Het paper Balanceren in coronatijd biedt managers de nodige handvatten voor effectief leiderschap. Hoe vind je de juiste balans in onder meer het contact houden, het gezond werken en het mensgericht leidinggeven? Volgens Nauta, die in haar werk de wetenschap vaak koppelt aan de dagelijkse praktijk, staan bij de beantwoording drie woorden met stip bovenaan: een goed gesprek. “Alles valt of staat met een goed gesprek.”

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956