Vacatures in HR
Madeline Buijs

De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen jaren fundamenteel veranderd.

Interview met Madeline Buijs - Sector Econoom Bouw en Onroerend Goed ABN AMRO

De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. Vaste contracten voor werknemers zijn veel minder vanzelfsprekend geworden. Ondanks dat het merendeel van de Nederlandse beroepsbevolking nog een vast dienstverband heeft, is het aantal werkenden met een flexibel contract in opmars. Ook zijn er steeds meer ondernemers. Zzp’ers zijn hier een sprekend voorbeeld van.

Er is een aantal redenen aan te wijzen waarom het aantal zzp’ers in Nederland zo hard is gegroeid de afgelopen jaren. Ten eerste verschuift het belang van sectoren in de Nederlandse economie. In sommige sectoren, zoals de dienstverlening, ICT en gezondheidszorg zijn relatief veel zzp’ers actief. Deze sectoren worden in de Nederlandse economie steeds belangrijker, waardoor de werkgelegenheid relatief meer toeneemt. Dat heeft een positieve invloed op het totaal aantal zzp’ers in Nederland. Daarnaast is het door de digitalisering veel eenvoudiger geworden om als zzp’er te werken. Je hoeft niet meer in een kantoor te werken, dit kan overal. Dit geldt met name voor veel dienstverlenende beroepen waar zzp’ers hun kennis inzetten. Zzp’ers in bijvoorbeeld de bouw en gezondheidszorg kunnen dit natuurlijk niet. Ten slotte heeft de overheid geholpen door vanaf het jaar 2000 (fiscale) regelgeving op te stellen die het aantrekkelijk maakt om als zzp’er aan de slag te gaan.

De conjunctuur kan voor zowel een toename als een afname van het aantal zzp’ers veroorzaken. Als het goed gaat met de economie neemt het aantal zzp’ers toe doordat er meer werk is. Maar tegelijkertijd treden er dan ook zzp’ers in dienst van bedrijven die als gevolg van een neergang van de economie noodgedwongen zzp’er zijn geworden. En dit geldt natuurlijk andersom in een neergaande economie.

De nieuwe wet DBA zorgt op dit moment voor onzekerheid, wat de groei van het aantal zzp’ers op korte termijn kan stuiten. De wet beoogt het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat schijnzelfstandigheid concurrentievervalsing in sectoren veroorzaakt.

Meer informatie over de opmars van ZZP'ers is te vinden in de ZZP update van juni 2016

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 20-7-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956