Vacatures in HR
Felix Bartelomij

Minder management. Meer persoonlijk leiderschap.

Interview met Felix Bartelomij - Head People Development ABN AMRO

Het hebben en delen van kennis is een goede basis om de weg naar ontwikkeling, succes en geluk te versnellen. Octas brengt als gespecialiseerd detacheerder graag die versnelling in het bankwezen en haar arbeidsmarkt door haar kennis te delen met u.

In dit huidige digitale tijdperk waarin nieuwe technologieën een grote rol spelen, vraagt de sector om vooraanstaande personen met een visie op de bankensector. Octas brengt u dan ook graag een serie portretten die een toegevoegde waarde leveren aan de bancaire sector in zijn geheel en naar onze verwachtingen aan u in het bijzonder. In deze editie laten we u graag kennis maken met
Felix Bartelomij, Head People Development, ABN AMRO.

>> Ga naar de PDF online

Zelfsturende teams. Meer eigen verantwoordelijkheid. Leren door te experimenteren. Het zijn termen die je misschien niet direct aan ABN AMRO zult linken. Toch is de bank al een poosje volop bezig met de beweging naar agile. Aan Felix Bartelomij de taak om die ontwikkeling de juiste kant op te sturen.

Hoeveel mensen binnen ABN AMRO zullen het bestaan van de afdeling ‘People Development’ kennen? Niet veel, vermoedt de man die er sinds april 2017 de scepter zwaait. Om daar meteen aan toe te voegen dat dit ook eigenlijk helemaal niet zo erg is. “Wat ik veel belangrijker vind is dat medewerkers zich hier vanaf dag één maximaal ondersteund en uitgedaagd voelen om het beste uit zichzelf te halen. Want dat is onze taak.”

Eigen tekortkomingen
Felix Bartelomij is wat je noemt een kind van de bank. Na zijn opleiding Sport, Economie en Communicatie krijgt hij bij ABN AMRO de mogelijkheid om zich daar als trainee te laten gelden. Een kans die hij nu, 17 jaar later, nog steeds ‘het grootste cadeau van deze organisatie’ noemt. “Net als veel jonge mensen moest ik me nog volop ontwikkelen en ontdekken wat mijn talenten en ontwikkelpunten waren. Er zijn mensen die het niet prettig vinden om met hun eigen tekortkomingen te worden geconfronteerd, maar ik vond dat juist waanzinnig interessant. Ik had een enorme prestatiedrang. Dat wist ik natuurlijk al wel een beetje van mezelf, maar tijdens dat traineeship kwam dat heel duidelijk naar voren. De keerzijde daarvan was dat ik alles met veel overgave deed. De volle 100%. En het is best zwaar om dat steeds maar vol te houden.”

Een pittige klus
Die gedrevenheid valt in ieder geval op. Na zijn traineeship wordt Bartelomij al snel directeur van een plaatselijk kantoor. Het is zo rond 2003, de reorganisaties bij de bank volgen elkaar in rap tempo op. Dat zorgt als vanzelfsprekend voor de nodige onrust onder het personeel die al de nodige collega’s hebben zien vertrekken. Een pittige klus voor de piepjonge Bartelomij, maar hij houdt stand. “Ik zat dat daar als jongen van 23 met mensen die al al 20, 30 jaar voor de bank werkten.
Dat gaat mis, denk je dan. Maar gek genoeg gebeurde dat niet. Ik vond het namelijk oprecht leuk om met al die mensen en hun verschillende drijfveren samen te werken en straalde dat ook uit. Nam de tijd voor ze, luisterde naar hun zorgen en onderzocht hoe we samen het werken leuker konden maken. In die periode kwam mijn interesse voor de ontwikkeling van talent al naar boven drijven.”

Naar een agile organisatie
Begin 2008 maakt Bartelomij de overstap naar het Gustav Mahlerplein waar hij zijn eerste echte HR-functie krijgt toebedeeld. Het is de tijd van Fortis, van Lehman Brothers en Wouter Bos als nieuwe eigenaar. ‘De ultieme leerervaring’, zo blikt hij nu terug op die roerige periode. In de jaren die volgen is Bartelomij onder meer HR-Businesspartner totdat hij begin 2017 wordt gevraagd om ‘People Development’ te gaan leiden. Het is de afdeling die – in alle stilte – leiding geeft aan één van de belangrijkste transities die de bank nu doormaakt: de beweging naar een meer purpose gedreven organisatie. Agile in plaats van log. Sprints in plaats van marathons. Zelfsturend in plaats van hiërarchisch. En kaders in plaats van strakke regels.

Het is een ontwikkeling die bij ING een paar jaar geleden werd aangekondigd met een big bang. Bij ABN AMRO kiezen ze voor een andere uitrolstrategie. “Zij hebben die transformatie in één keer groots aangekondigd, met alle voors en tegens die daarbij horen”, zegt Bartelomij. “Wij geloven erin dat je zo’n impactvolle verandering in stapjes moet doen. Een kwestie van learning bij doing en onderweg ontdekken wat bij de organisatie past. Want laten we eerlijk zijn: we willen van een corporate naar een wendbare organisatie toe. Dat heb je niet even van de één op de andere dag geregeld.”

>> Lees hier het complete interview met Felix Bartelomij

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 17 oktober 2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956