Met arbeidsvoorwaarden een grotere bijdrage leveren aan de strategie
Interview met Arjan van Dijk en Hans van der Heijden - Director bij Deloitte
Zeventig procent van de HR-managers vindt dat het beloningssysteem kan bijdragen aan de ondernemingsbrede strategie. Toch gelooft slechts 1 op de 10 dat de HR-strategie op dit moment aansluit bij de overkoepelende strategie. De cijfers zijn afkomstig uit het rapport Global Human Capital Trends 2019, een wereldwijd onderzoek naar trends op het gebied van HR, waaraan bijna 10.000 respondenten uit 119 landen meededen. Het beloningssysteem omvat primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, en secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleiding, de mogelijkheid om thuis te werken en een prettige werkomgeving.
HR en passende arbeidsvoorwaarden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de prestaties van een organisatie, maar worden vaak vooral gezien als ondersteunend. En dat terwijl onderzoek aantoont dat juist succesvolle ondernemingen de ondernemingen zijn die investeren in HR en daarmee in de eigen medewerkers.
Wensen werkgever en werknemer
Er is, kortom, veel ruimte voor verbetering. In deze blogserie laten we zien hoe het beloningsbeleid kan worden verbeterd, waarbij wij ons richten op arbeidsvoorwaarden. Een belangrijke eerste stap hiervoor is inzicht creëren in het eigen arbeidsvoorwaardenpakket, de doelstellingen van de onderneming en de wensen van de werknemers.
Arbeidsvoorwaardenpakketten evolueren door de jaren heen als gevolg van bijvoorbeeld overnames, wetswijzigingen en wisselend intern beleid. Het overzicht over het arbeidsvoorwaardenpakket als geheel mist daarbij vaak. En als dat overzicht er wel is, mist een helder financieel inzicht in de waarde van het arbeidsvoorwaardenpakket. Er wordt gelet op wat de concurrentie doet, maar minder op de doelstellingen vanuit de eigen onderneming.
Bedrijven moeten zich dus afvragen wat er nodig is om vanuit de huidige situatie het pakket te optimaliseren voor de onderneming én voor haar werknemers. Ze kunnen nagaan wat werknemers belangrijk vinden en welke doelstellingen hun organisatie zelf heeft. Misschien zitten medewerkers niet te wachten op extra vakantiedagen, maar hebben ze liever meer salaris of willen ze juist zelf kunnen kiezen. Hoe kunnen beschikbare middelen zo optimaal mogelijk inzetten? En wat betekent dat voor het beloningsbeleid?
Individualisering en de human experience
Daarbij is het belangrijk voor ondernemingen om rekening te houden met de snel veranderende samenleving. De flexibilisering van de arbeidsmarkt en de groei van het aantal zzp’ers heeft invloed op HR binnen een onderneming. Individualisering zorgt voor een vraag naar arbeidsvoorwaarden die mee kunnen bewegen met de wensen van de individuele werknemer.
Ook is er steeds meer aandacht voor de employee experience — over wat een werkgever meer kan bieden dan alleen salaris, pensioen en vakantiedagen. En bij de echte voorlopers staat zelfs de human experience centraal: het werk draagt bij aan de maatschappij en aan het leven van de werknemer. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemerschap hoort immers ook goed werkgeverschap.
Wat voor HR-beleid en welke arbeidsvoorwaarden passen bij deze ontwikkelingen? In de volgende blogs gaan we dieper in op de concrete HR-uitdagingen: de harmonisatie van arbeidsvoorwaardenpakketten na een overname, de optimalisatie van het arbeidsvoorwaardenpakket en de monitoring van de kwaliteit ervan. Kortom, hoe wordt de waarde van het beloningsbeleid verhoogd binnen de strategie van de onderneming?
>> Ga naar de originele post
Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 07 november 2019