Vacatures in HR
Mirjam Sijmons

Aandacht graag!

Interview met Mirjam Sijmons - Talent & Transformation Leader EY

Hoewel veel organisaties ons anders willen doen geloven, behoort het sturen op aandeelhouderswaarde nog geenszins tot het verleden. Terwijl het nu juist zaak is om andere stakeholders topprioriteit te geven: medewerkers bijvoorbeeld. Graag vraag ik op deze plaats dan ook uw aandacht voor de belangrijkste inputfactor voor het stimuleren van het talent in uw organisatie: aandacht. Tja, zult u wellicht zeggen, dat weten we al een paar eeuwen. Dat ben ik met u eens, maar toch durf ik de vraag te stellen: handelt u er in de praktijk ook echt naar? Multicommissaris Marike van Lier Lels geeft ondubbelzinnig haar mening daarover: “Als mensen je belangrijkste asset zijn, dan moet je daar naar handelen.”

Wat ik in veel organisaties zie, is protocollaire of geïnstitutionaliseerde aandacht voor medewerkers. Bijvoorbeeld in de vorm van eindejaarsgesprekken, een in mijn ogen trouwens achterhaald verschijnsel. Want een vorm van feedback die slechts een keer per jaar en dan ook nog top-down plaatsvindt, kan nooit toereikend zijn. Zeker niet voor de generatie medewerkers die nu instroomt bij bedrijven en instellingen.

Die willen vooral twee dingen: een baan met een purposeen de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen. Die voelen daarom sterk de behoefte om continu feedback te krijgen. Of, zoals werkgeversvoorman Harry van de Kraats het in een interview in dit nummer zegt: “Er is steeds minder hiërarchie en steeds meer autonomie; grote groepen mensen zoeken veel actiever naar zingeving in hun werk.” Dat is een geluid dat we ook hoorden tijdens de Round Table over talent, waar het bij herhaling over ‘bevlogenheid’ van medewerkers ging. Voor de NN Group is het zelfs een cruciaal selectiecriterium, stelde hoofd Internal Audit Anoek Bastiaens. “Bij sollicitatiegesprekken is het voor ons een essentieel punt om te zien of een kandidaat wel echt een vonkje laat zien. In die zin is bevlogenheid een knock-out- criterium: als we daaraan twijfelen doen we het niet.”

Voor traditioneel ingerichte organisaties ligt er een niet te onderschatten uitdaging om jong talent aan boord te krijgen. Dit is nieuw en onbekend terrein, want duidelijke voorbeelden zijn er niet. Mensen verwijzen in dat verband graag naar Apple en Google, maar dat is ver weg en bovendien redelijk abstract. Wat we daarnaast al een tijdje zien is dat kleinere bedrijven als werkgever meer in trek zijn dan de grote corporates. Je kunt als grootbedrijf heel snel veel krediet verspelen. Zo behoor je tot de meest geliefde bedrijven om voor te werken, zo duikel je uit de top-50. Dat kan in minder dan twee jaar. Wil je een nieuwe generatie werknemers aanspreken dan is dat vooral hard werken, ondervinden wij bij EY. Onze talent agenda barst van de interactieve activiteiten zoals hackathons enbusiness courses. Daarin zetten we jongeren aan het werk en doen we actief mee in energieke scrumsessies. Ook richten we nu vaker young boards in waarin jongeren actief meedenken over de strategie van onze organisatie.

Talent koesteren betekent dus je inleven in wat jongeren belangrijk vinden. Maar dat geldt net zo goed voor ervaren ouderen. En voor mensen van allerlei leeftijden, maar met een ‘andere’ culturele achtergrond. Denk ook na over de combinatie van al dat talent – dat voegt een waardedimensie toe. Ieder heeft op zijn of haar eigen manier aandacht nodig; we hebben immers geen sjabloonwerknemers. We moeten werknemers ook niet te gemakkelijk in hokjes indelen.

We moeten niet ons eigen referentiekader projecteren op anderen, maar ons verdiepen in wat de ander nodig heeft om plezierig aan het werk te blijven. Ik zie mensen die in het weekend in hun eentje een sportvereniging draaiende houden maar doordeweeks door de geldende hiërarchie vrij passief zijn. Hiërarchie is fnuikend voor initiatief. 

Meer over Aandacht voor talent in de nieuwste editie van EYE on Finance nummer 3 2018

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 28-11-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956