vergrootglas
Vacatures in HR

Maak er wat moois van... met deze 7 tips valt je vacaturetekst wél op.

Geplaatst op: 20-3-2017

Het aantal vacatures in de markt groeit gestaag en dat maakt het nog belangrijker om opvallende vacatureteksten te delen in de concurrentiestrijd die woedt rondom het binden en vinden van de schaarse vakspecialist. Het creëren van een eigen gezicht rondom je organisatie en de vacature in kwestie is belangrijker dan ooit. Want hoe voorkom je nu dat jouw tekst verdwijnt in de grote grijze massa? Tijd voor 7 tips waarmee je concreet aan de slag kunt!

1. Trek aandacht in enkele seconden 

De gemiddelde vacaturetekst krijgt ongeveer 7 seconden aandacht van de lezer. Een pakkende, verkorte functieomschrijving is daarom hartstikke belangrijk. Openingszinnen die dubbelop zijn verminderen je kans op succes. Dus beschrijven dat je nieuwe data-analist verantwoordelijk wordt voor het analyseren van data is op zijn zachtst gezegd niet zinvol. En het komt niet bijster scherp over.

2. Houd het concreet 

Zoek je een spin in het web? Of een high potential met het vermogen om operational excellence te creëren? Prachtige termen, maar wat zeggen ze nu eigenlijk? Naast het te hoge blabla-gehalte getuigt het ook van weinig authenticiteit om op die manier je nieuwe kandidaat te verleiden. En het is ook maar zeer de vraag of je met dit soort termen eigenlijk wel de juiste kandidaten trekt.   

3. Bewaar jezelf voor het laatst 

Start niet direct met een complete bedrijfsbeschrijving, maar benoem eerst welke kandidaat je zoekt. Niet iedereen heeft immers tijd en zin om zich eerst door een compleet bedrijfsverhaal heen te worstelen alvorens de functie-eisen te bekijken. Eindig met een kort en kracht bedrijfsbio. De rest dat komt dan later wel als je je kandidaat genoeg getriggerd hebt door een goede openingstekst.  

4. Houd het bij maatwerk 

Het primair benoemen van arbeidsvoorwaarden is echt not done binnen de wereld van vakspecialisten. Zij weten prima wat ze waard zijn en hechten veel  veel belang aan de inhoud van de functie, daaropvolgende uitdagingen en het mogelijke groeipad. De arbeidsvoorwaarden hoeven in dit schaarse specialistensegment niet genoemd te worden, omdat het veelal toch op maatwerk neerkomt. Kortom, praat in de taal van degene die je zoekt.

5. Maak het persoonlijk 

Een quote van een manager. Krachtig beeldmateriaal. Of een video van de collega's. Het stuk voor stuk verrassende elementen die zomaar de aandacht van die ene goede kandidaat kunnen trekken, omdat ze in een fractie van een seconde de sfeer en het imago van je bedrijf neerzetten.   

6. Benoem wat je niet zoekt 

'Wij zoeken geen boekhouder met enkel een focus op een sluitende administratie.' Zo, dat is eruit. Ben eerlijk in wat je wel, maar vooral wat je niet verwacht. Dat vergroot de kans op succes voor beide partijen direct. En het getuigt van kracht als je op een genuanceerde, maar duidelijke manier durft uit te spreken wat je vooral niet nodig hebt. Heldere taal kan teleurstellingen voor beide partijen voorkomen.  

7. Schets de context 

Geef op heldere wijze weer waarom de collega die de functie tot voor kort vervulde dit in de toekomst niet meer blijft doen. Wanneer dit op een open en respectvolle manier gebeurt, dan wekt dit vertrouwen bij de kandidaat. En, dat weten we allemaal, wederzijds vertrouwen en openheid naar elkaar zijn nog altijd belangrijke basiselementen voor een succesvolle samenwerking.  

Succes! Maak er wat moois van... 

Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp