Vacatures in HR

Hoe interview je professioneel een vakspecialist?

Geplaatst op: 20-3-2017

Het beoordelen van een kandidaat met een specifiek kennisgebied kan behoorlijk intimiderend zijn. Niet zelden wordt er daarom iemand van de betreffende afdeling bij het gesprek gevraagd. Maar stel nu dat die mogelijkheid er niet is? Dan is het wel zo handig om een aantal vragen achter de hand te hebben die jij als recruiter kunt stellen aan de betrokken vakspecialist.

De kernvraag
Veruit de allerbelangrijkste vraag is 'Kun je me uitleggen wat de kern van jouw vak/kennis is?' Als het net wat te lang stil blijft, dan weet je in elk geval dat er nog gewerkt moet worden aan de communicatieve vaardigheden van de kandidaat. Immers, als hij of zij het niet snel en laagdrempelig aan jou uit kan leggen dan wordt het ook lastig om dit wel aan klanten of collega's te doen. Er zijn per slot van rekening maar weinig mensen die gelijkwaardig zijn aan het inhoudelijke kennisniveau van de vakspecialist, dus vaktermen in gewone mensentaal zaken uit kunnen leggen is een redelijk essentiële vaardigheid. 

De overige handige vragen
Denk daarbij aan onderwerpen als:

  • Wat is de toegevoegde waarde van jouw kennis/expertise voor ons bedrijf?
  • Welke kennis/expertise ontbreekt nog en hoe zou je deze aan willen vullen (bij ons of zelfstandig)?
  • Hoe zie je onze organisatie als het om kennisniveau/expertise gaat? Zijn wij een voorloper of ga jij juist onze voortrekker zijn?

En dan is er altijd nog de test van de prikkelende stelling. Bekijk het FD of de website van een vakvereniging. Ter illustratie: op de website van het het Actuarieel Genootschap staat de volgende vraag: Hoe adequaat en volledig is het risicovereveningsmodel vanuit het actuarieel premiebegrip? Of jij het antwoord begrijpt is feitelijk niet belangrijk. Wat wel essentieel is zijn de volgende punten:

  • Heeft de kandidaat een mening?
  • Kan hij/zij die goed formuleren, begrijp je wat zijn/haar standpunt is?
  • Als hij/zij hier geen standpunt over heeft, waarom niet? Is de kandidaat wel bezig met de actualiteit? 

Dat bekende onderbuikgevoel
Een recruiter kan onmogelijk van elk vakgebied op de hoogte zijn. Het is dus zeker geen schande als je niet alle antwoorden uit eigen kennisbron kunt checken of begrijpen. Inhoud is vaak geen probleem als men over de juiste diploma's beschikt. Wees je vooral bewust van het gevoel dat de kandidaat je geeft en je inschatting over wat de persoon in kwestie kan betekenen voor de organisatie.

Moreel kompas
Tot slot zou je ook nog deze vraag kunnen stellen: 'Kun je een voorbeeld geven van iets wat wél klopt maar niet deugt binnen de financiële wereld?’ Tenslotte behoort het ook tot het vakgebied van de professional van nu om op de hoogte te zijn van het moreel besef binnen de financiële organisatie

Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

HRinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956